Den Talende Miljøstation

Miljøpunkt Nørrebro er i gang med at udvikle en ny type miljøstation, den talende miljøstation. Innovativt design og interaktive funktioner vil gøre det til en sjov, spændende og æstetisk oplevelse at skille sig af med sorterede fraktioner. Prototypen på miljøstationen tænkes opført i Wesselsgade på Nørrebro i København. På længere sigt vil vi udbrede konceptet til resten af Danmark og gerne ud over landets grænser.

tirsdag den 19. juli 2011

Studietur: Nedgravede affaldscontainere

Afsted fra Københavns Hovedbanegård kl. 8.50 torsdag morgen (d. 7. juli). 4 timer senere: Bautavej 1, AffaldVarme i Århus Kommunes hovedkvarter. Vi - Rikke Veng Petersen, Dorte Hyldgaard Madsen og undertegnede - blev inviteret indenfor i et hyggeligt kontor hos afdelingschef for affald Dorthe Hamann sammen med bygningskonstruktør Steen Vernegren Kristensen. Sidstnævnte arbejder til daglig med Århus Kommunes ca. 800 nedgravede containere. Hjemmebagt kage, frugt, kaffe og vand på bordet, og affaldssnakken kom hurtigt i gang. Hjemme på kontoret i Miljøpunkt Nørrebro havde vi udarbejdet en meget lang liste med spørgsmål til bl.a. materialer, design og hærværkssikring af de århusianske containere, så der er meget at tage fat. Konversationen er hurtig og ivrig. Vi får bl.a. at vide, at man har testet afbrænding af fyrværkeri og endog en krysantemum bombe i de nedgravede containere. Fyrværkeriet ødelagde ingenting, mens bomben fik containeren til at hoppe lidt op af sit hul og så tilbage på plads igen. Inspektionslugen faldt af og der var lidt sodet, men ellers ingen skader... Temmelig robust affaldsmateriel må man sige!

Vi finder også ud af, at indkastet til restaffald i den århusianske model er en tromle, hvor poser på max 80 liter kan gå ind. Tromlesystemet har den fordel, at regn og rotter og andre uvelkomne elementer holdes ude.

Rikke ved en container til restaffald. Foto Mia Makne



Tromlen er åben for indkast af restaffald. Dorte i baggrunden. Foto Mia Makne
De nedgravede containere tømmes ved hjælp af en kran. Containeren løftes i hullet på toppen af den synlige del af containeren (se foto), og affaldet læsses af på ladet af kranbilen, hvor en komprimator sørger for, at pladsen udnyttes bedst muligt.

Efter to timer med intens information i kontoret tager vi med Steen Vernegren ind til Århus Centrum for at se på vidunderne. Der sorteres i glas, papir og restaffalde i de nedgravede containere og på indersiden af glascontainerne er der en lille kasse til opsamling af batterier.
Steen og Rikke ved glas- og batterifraktion. Foto Mia Makne.



Papirfraktion i forgrunden. Rikke, Steen og Dorte ved restaffaldet. Foto Mia Makne.
Steen, Rikke og Dorte ved restaffald container. Foto Mia Makne.

Efter at Steen var taget afsted blev vi hentet af Per Engelbrechtsen fra Euro Group, en virksomhed der bl.a. producerer containere til nedgravning. Per startede firmaet for ca. 20 år siden. I dag har han design- og idé værksted i Danmark, mens produktionen kører i Tyskland, hvor han har sit største marked. Han sælger også til en række andre europæiske lande, deriblandt Danmark, og har deltaget i flere affaldsprojekter i tredjeverdenslande som Bangladesh, Uganda og Tanzania. Se http://www.eurogp.dk/ for mere information om Euro Group.

Per tager os med ud at se hvordan den del af containeren ser ud, som graves ned i jorden. Der er tale om en betonkasse med  en stålbeholder indeni.

Til venstre: Rikke er oppe at fotografere platformen ovenfor. Dorte og Per holder en klatrekonstruktion, som Per lavede til lejligheden. Til højre: 2 af de store betonkasser. Foto Mia Makne.

Bagefter kører vi ud for at se på Pers lille lager ved Skanderborg. Både under køreturen og fremvisningen fortæller Per om containerne og sit arbejde, hvilket er fantastisk spændende. Hans branchekendskab er naturligvis unikt efter 20 år med egen virksomhed og aktiviteter i en lang række lande. Han fortæller os bl.a. om hvordan man har forsøgt at indføre fælles europæiske farvekoder for hver enkelt affaldsfraktion, men det ikke implementeres fordi alle byer og områder vil have deres egen løsning.

Dorte foran rengøringsbil til affaldscontainere. Foto Mia Makne.
 

Per demonstrerer et lidt anderledes design i forhold til Århus modellen for Rikke. Foto Mia Makne.



Rengøringsbilen indvendigt. Foto Mia Makne.

Per demonstrerer forskellige curiositeter for os. Foto Mia Makne.





Per demonstrerer forskellige curiositeter fra sit lager for os. Foto Mia Makne.

Tak for en fantastisk inspirerende dag!

De bedste hilsner
Mia

Ingen kommentarer: